luni, 27 iunie 2011

START LA CONSERVE...

Am lipsit ceva vreme de pe blog, insa am avut motive intemeiate: am fost ocupata cu prepararea catorva conserve pentru iarna...stiti voi: vara iti faci sanie, iarna car...Cel mai mult timp am petrecut in bucatarie pentru prepararea compotului de cirese. Trebuie multa atentie la alegerea celor mai sanatoase cirese. Reteta de anul acesta am imbunatatit-o adaugand pe langa cele doua linguri de zahar la un borcan de 800 g, si un praf de zahar vanilinat. Nu adaug aspirina, sare de lamaie sau conservanti, atat timp cat dupa fierberea borcanelor in bain-marine se observa ca s-a format vid.

Compot si dulceata am pregatit si din visine, dulceata fiind preferata noastra daca coacem clatite. Iar dintre toate compoturile cel mai racoritor este cel de visine, fara indoiala.
Puteti pastra la congelator visinele fara samburi pentru prajiturile cu fructe, un deliciu in zilele in care ti-e dor de vara.


Dulceata de capsuni este preferata Ioanei. Am incercat sa nu mai amestec in oala in timpul fierberii si capsunile au ramas intregi. Nu sunt prea multumita de culoare, mi-ar fi placut sa fie rosul acela intens ca in reclama cu gelifianti, dar e foarte buna si asa, tinand cont ca nu am adaugat genul asta de conservanti.


In rest, verdeturile de sezon le-am uscat, precum leusteanul sau mararul. Sa nu uit de coditele de cirese, foarte bune pentru afectiunile de rinichi, le puteti usca ( dar nu la soare) si apoi pastra in pungi de hartie sau panza.


Alta varianta de pastrare a leusteanului este cea in care leusteanul este pus cu sare si otet in borcane, pentru un borcan de 400 de g e nevoie de 2 linguri sare si aproximativ 6 linguri otet. Ce am observat eu este ca leusteanul si mararul congelat nu isi pastreaza aroma, cel mai bine se patreaza la congelator patrunjelul.


Haideti sa profitam de ce ne ofera vara si sa ne pregatim in casa conservele pentru ca sunt cele mai sigure si sanatoase!!

marți, 7 iunie 2011

Ciorba de legume...altfel

Astazi va poftesc la o ciorba rece ...altfel!
Intr-o zi frumoasa de vara ce poate fi mai racoritor decat o ciorba de legume proaspat culese din gradina, servita rece alaturi de ceapa verde!...
Aduni si cureti cu grija ceapa verde, cartofi noi, o salata, cateva fire de stevie si loboda, marar, patrunjel, leustean, dar si un manunchi de lucerna. Lucerna e preferata animalelor , toata lumea stie asta, insa are si proprietati terapeutice importante. Toate legumele se taie marunt si se fierb impreuna.


Separat punem la fiert aproximativ o jumatate de kilogram de zarzare sau corcoduse intr-o jumatate de kilogram de apa. Se fierb pana se desfac de pe sambure, se strecoara prin sita de legume si se adauga in ciorba pentru a o acri, insa numai dupa ce au fiert bine legumele.


Ciorba se "drege" cu ou batut amestecat dupa preferinta cu smantana sau lapte acru, si se serveste dupa cum am spus rece alaturi de ceapa verde si cu patrunjel verde tocat marunt deasupra.

Un deliciu!!!!