vineri, 22 iulie 2011

Papanasi cu dovlecei...

De data aceasta eu sunt doar cea care redacteaza reteta pe blog. Autoarea papanasilor a fost soacra mea, dar nu puteam sa nu impartasesc cu voi macar experienta de a savura papanasii...:))) si sa va dau o idee de "dulce" facut in casa.

Reteta e simpla:

- un dovlecel mediu (1 kg)
- branza dulce - 300 grame
- zahar - dupa gust aproximativ 4 linguri
- zahar vanilinat - 2 pliculete
- 3 oua
- faina cat sa aiba consistenta unui aluat de clatite dar putin mai tare
- 1 plic praf copt.
- ulei pentru prajit.

Dovlecelul se curata de coaja si seminte, se da prin razatoarea mica, se scurge foarte bine de zeama si se amesteca cu branza, ouale, zaharul, faina si praful de copt. In uleiul bine incins se pun cu lingura papanasii la prajit, la foc mediu.
Dupa ce s-au rumenit frumos pe ambele parti, scoateti papanasii pe prosoape de hartie pentru a absorbi excesul de ulei, si serviti-i calzi.


In casa mirosea delicios, Ioana a mancat doua bucati alaturi de dulceata de visine si zahar pudra.
Se pot servi si reci dimineata spre exemplu cu iaurt sau lapte dulce. Incercati-i!!!


sâmbătă, 2 iulie 2011

Budinca usoara de vara...

Cu cativa cartofi si ceva branza pe care o aveam in frigider am preparat o budinca rapida si usoara. Am servit-o calda la masa de seara, si a doua zi rece ca si gustare.

Aveti nevoie de :

- 8 catofi noi de marime medie
- 2 linguri ulei si 2 linguri pesmet sau faina pentru pudrarea vasului in care o coaceti
- 300 grame branza
- 2 oua
- marar proaspat
- sare, piper dupa gust.
- o lingurita de oregano - optional pentru cine prefera mancarurile mai aromate.

Am fiert cartofii cu sare si i-am taiat felii, apoi branza am dat-o prin razatoare si am amestecat-o cu un ou, sarea, piperul, mararul si o lingurita de oregano. Am pudrat un vas antiaderent cu pesmet, am asezat jumatate din feliile de cartofi incat sa acopere toata suprafata vasului, am turnat peste ei compozitia cu branza si am asezat celelalte felii. Pentru o culoare frumoasa, deasupra am batut un ou si l-am intins pe suprafata budincii si apoi am dat-o la cuptor 15 minute. Timpul total de pregatire este de aproximativ 45 minute.


Asa arata imediat dupa ce am scos-o din cuptor:


Puteti folosi combinatii diferite de branza, eu am avut ramasa in frigider mai mult branza sarata si nu am mai adaugat sare in compozitie. Deasupra am presarat parmezan pe care-l folosim la paste, ii da un gust deosebit. Arata bine nu-i asa?