duminică, 31 octombrie 2010

Micul Trianon Floresti ...31 octombrie 2010





Micul Trianon a fost o destinaţie vânată de mai multă vreme şi nu am ajuns întâmplător acolo. Ar fi şi greu să nimereşti întâmplător din cauza amplasării – comuna Floreşti, judeţul Prahova. Am ajuns acolo pentru că citisem despre el şi era trecut pe listă.

Micul Trianon este porecla pentru palatul construit deGrigore Cantacuzino la Floreşti unde îşi avea moşia. În 1911 cel poreclit Nababul a început construcţia unui edificiu special pe Valea Prahovei. Pentru aceasta a apelat la arhitectul Ioan Berindey care a proiectat o structură inspirată din Marele şi Micul Trianon de la Versailles. Tot din Franţa a venit şi mâna de lucru specializată iar lucrările au avansat repede astfel încât în 1913 exteriorul palatului era terminat. Din păcate în acelaşi an Grigore Cantacuzino a murit. Fiul acestuia, Mihail, nu a continuat lucrările, poate şi din cauza vremurilor – Primul Război Mondial. Degradarea lui a început chiar atunci – germanii au luat tabla de cupru de pe acoperiş şi sobele de teracotă. Ce a rămas din palat, anexe si parcul de aproape 150 de hectare a fost transformat de comunişti într-o unitate de dresaj canin. După 1965 s-a înfiinţat un sanatoriu TBC care funcţionează şi până în ziua de azi şi care i-a făcut probabil cel mai rău, indirect. Distrugerile directe au fost întreprinse şi de săteni care au demontat tot ce se putea sau chiar au demolat pentru a refolosi materialele de construcţie. După revoluţie au apărut iniţiative de renovare dar toate s-au lovit în primul rând de existenţa sanatoriului TBC. Acesta ar trebui închis şi, pentru a elimina complet pericolul, ar fi nevoie de măsuri extreme de genul înlocuirea unui strat de jumătate de metru de pământ din împrejurimi. În consecinţă nu s-a făcut nimic şi nu pare că se va face ceva.(preluat de pe http://www.miscellanea.ro/2009/01/micul-trianon.html)


Manastirea Turnu...31 octombrie 2010




Manastirea Turnu am descoperit-o la iesire din Strejnic la 7 km de Ploiesti. Este o manastire de calugari, se ajunge foarte usor si veti fi incantati de ceea ce veti vedea. Exista exact in apropierea bisericii manastirii un sit arheologic in care regasim ruinele unor sate dacice si ale unui castru roman.
Cronica Cantacuzinilor ne mărturiseşte că cel dintâi care a făcut mănăstire prin 1427 în acest târg este Vlad Dragulea Voievod, tatăl lui Vlad Ţepeş. O istorie uimitoare au aceste locuri din Targsoru Vechi pe care o puteti gasi pe www.turnu.ro .

luni, 25 octombrie 2010

Manastirea Ghighiu...24 octombrie 2010





Multa lume se indreapta catre Dumnezeu. Avem nevoie de o siguranta in vremurile astea si Dumnezeu ne-o poate oferi. El va fi mereu langa noi. Dovada este multimea adunata duminica la manastirea Ghighiu unde se afla si una din Icoanele Sfintei Fecioare Maria Facatoare de Minuni. Informatii suplimentare pe www.manastireaghighiu.ro.

sâmbătă, 23 octombrie 2010

Manastirea Zamfira....intr-o zi noroasa de octombrie


Biserica manastirii Zamfira a fost prima biserica pictata de Nicolae Grigorescu la varsta de 18 ani. Se afla in comuna Lipanesti, jud. Prahova. Mai multe fotografii pe http://www.gapo.ro/albume/detaliu/3256-U499FI9NLTG3330/.

Pelerinaje....Manastirea Jercalai


Am inceput cu sotul si cu puiul nostru un pelerinaj la manastiri si biserici. Iata manastirea Jercalai. Intrati pe poarta manastirii si veti simti cum va umpleti sufletul cu Dumnezeu!Se afla la iesire din Urlati jud.Prahova. Interesant de citit pe http://manastirea-jercalai.moonfruit.com/#/scurt-istoric/4517359259

duminică, 17 octombrie 2010

A VENIT TOAMNA!!!!

Tartacute, nuci, castane, alune de padure....frunze, migdale, grau uscat...adunate toate intr-un cosulet din gradina bunicii, iti inveselesc casa.
Poate fi si un cadou cu tematica pentru cineva drag. Eu l-am facut cu ajutorul puiului meu, pentru bunica.Incercati!!