duminică, 9 octombrie 2011

CONSERVE ep.2...

Azi a fost o zi autentica de toamna. Cam rece sa ma plimb, deci o zi numai buna de facut conserve. Cum legumele de toamna incep sa se gaseasca mai rar in piete, iar daca se gasesc sunt din ce in ce mai scumpe, ar trebui sa va grabiti si voi sa pregatiti conservele pentru iarna. Pe primul loc in clasamentul conservelor mele preferate este bulionul de ardei capia. Il folosesc la fiecare mancare in timpul iernii, iar la prepararea sarmalelor este piesa de rezistenta. Nu l-am descoperit de multa vreme, insa de cand il folosesc mi se pare cel mai util in bucatarie, iar mama ma indemna cand eram mica: "Mananca! pentru ca ardeiul are cele mai multe vitamine". Azi completez spunand ca este si foarte gustos...


Nu este greu de facut: am curatat si spalat 10 kg de ardei capia, apoi i-am dat prin masina de tocat si i-am pus la fiert 15 minute, cronometrand din momentul in care efectiv incepe bulionul sa fiarba. Dupa ce a fiert, in functie de cantitatea de bulion pe care o aveti (in 15 minute nu ar trebui sa scada prea mult) adaugati sare, o lingura la un kg de bulion, si conservant, 1 plic la 7 kg de bulion. Se poate pune fierbinte in recipiente de sticla, sau mai rece in recipiente din plastic.


Daca tot am vorbit de ardei capia, imi plac foarte mult ardeii capia copti in otet. Sunt deliciosi iarna, in postul Craciunului cand imi place sa ii servesc cu ciorba de fasole si varza acra. Anul acesta am incercat si ardeii grasi copti in otet si sunt nemaipomeniti, iar ca varianta a congelarii ardeilor grasi, i-am pus taiati cubulete in recipiente din sticla sau plastic cu sare.


Intr-un borcan de 800 grame a intrat aproximativ 1 kg de ardei capia. Separat am fiert 100 ml otet cu 50 ml apa, 50 grame zahar si o lingurita de sare. Am asezat ardeii in borcan si am turnat peste ei amestecul fierbinte. Ar trebui sa se formeze vid, in cazul in care nu se formeaza fierbeti borcanele in baie de aburi 5 minute.

Spor la treaba!!!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu