duminică, 21 noiembrie 2010

Biserica Domneasca Ploiesti...21 noiembrie 2010








Biserica Domneasca are hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, este situata in Ploiesti pe str.Matei Basarab, nr.63, si este cea mai veche biserica si cel mai vechi monument de arhitectura din Ploiesti inscris in patrimoniul national. Este ctitorie a lui Matei Basarab din anul 1639. De-a lungul vremii biserica a fost renovata de mai multe ori pentru ca timpul sa nu o duca spre uitare.
Poarta si gardul imprejmuitor sunt in stil maramuresean datand din 1998 (foto.4). In curtea bisericii descoperim un parc in miniatura cu bancute si copacei , o patura ingrijita de iarba si bustul ctitorului Matei Basarab.
Pictura din interiorul lacasului ii prezinta ,pe peretele din vest pe ctitorii bisericii Matei Basarab si Elena Doamna, tinand in maini , dupa traditia bizantina, aceasta biserica. Ne putem ruga la Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cu Trei Maini datand din sec.XVII.
In urmatoarea perioada de timp se va termina constructia unui asezamant numit Centrul Social-Misionar Vasiliada , care va cuprinde o cantina sociala, un cabinet medical, o farmacie, o biblioteca cu sala de lectura si o sala multi-media.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu